Jump to content

Ha becsípődött egy ideg

2018. 11. 05. 23:00

Az idegbecsípődés komoly fájdalmat okozhat, amennyiben a vállban történik, de éppúgy kellemetlen a karokban, a nyakban és a kezekben is.

Ha a vállban csípődik be az ideg, az elsősorban fájdalmat, zsibbadást, gyengeséget és diszkomfortérzetet okozhat, de ezek az érzések nem kizárólag a vállban jelenhetnek meg. Érinthetik a karokat, a kezeket, az ujjakat, a nyakat is, ez utóbbiban főként a fej forgatásakor jelentkezik a probléma.

- Az idegbecsípős sokszor egy rossz mozdulat következménye, mely bekövetkezhet akár sportoláskor, akár egy teljesen mindennapi mozdulatsornál. A közvetlen ok abban keresendő, hogy valami, például csont, szövet, porckorong nyomást gyakorol a környező idegpályákra, ami feszülést és más kellemetlen érzéseket okoz. Mindenképpen fel kell állítani a pontos diagnózist, hiszen akár egy sport- vagy autóbaleset során keletkezett sérülésből is kialakulhat porckorongsérv vagy olyan gyulladás, mely nyomást gyakorol a szövetekre - hangsúlyozza Arnold doktor.

Ugyanakkor az idegbecsípődés előfordulhat csigolyadegeneráció miatt is. Idővel ugyanis a csigolyák közötti, zselészerű anyag elhasználódhat, ami miatt csökken a csontok közötti távolság, így egymást és a környező idegeket is irritálhatják. Emellett természetesen a nyaki szakaszon előfordulhat ízületi gyulladás, nyáktömlőgyulladás, csontritkulás, csigolyacsúszás, kisízületi kopás, porckorongsérv, tartási rendellenesség és a csigolya csontos kinövése is, melyek szintén hasonló tünetekkel járhatnak.

Mit tehetsz idegbecsípődés esetén? 

Elsősorban ne kapkodj! A fájdalom gyakran olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Maradj pár percig a fájdalmat kiváltó mozdulatban, és csak lassan kezdj el mozogni. Elsődleges segítségként érdemes hideg-meleg váltott borogatást tenni a vállra, hogy oldódjon az izmok feszültsége. Ugyanezen okból ajánlatos finoman masszírozni is a területet, és segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, izomlazítók is. Az akut időszakban különösen oda kell figyelni, milyen pózban, milyen párnán alszol - optimális a nyak megtámasztására tervezett speciális, memóriahabos párna -, és milyen pózban ülsz - érdemes ergonomikusan kialakított széket választani -, illetve, például milyen pózban telefonálsz - ne szorítsd a telefont a fejeddel a válladhoz.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign