Jump to content

Ez befolyásolhatja a gyerek nemét

2018. 10. 15. 16:34

Sok mindenről hallottunk már, mi befolyásolja a baba nemét. Ez egy újabb, meglepő megközelítés.

Fiú lesz, vagy lány? Ezt a kérdést teszik fel a legtöbbször a leendő szülőknek a mikorra várjátok mellett. Arra viszont, kék vagy rózsaszín holmikra lesz-e szükség, rendszerint nemcsak az érdeklődő rokonok, de az anyák és apák is borzasztóan kíváncsiak.

Az már a babatervezéskor is felmerül, vajon min múlhat, hogy fiú vagy lány baba születik-e majd. Sokak szerint a kismama étrendje befolyásolja, mások a babagyártó pózokban látják a titok nyitját. A talány megoldására újabb lehetőségként merült fel az anya vérnyomása, mint befolyásoló tényező.

Az anya vérnyomása befolyásolja?

Az elmélet a kanadai, torontói Mount Sinai Kórház kutatóitól származik. Szerintük az, hogy mennyire magas vagy alacsony egy nő vérnyomása, meghatározhatja, hogy fia vagy lánya születik-e majd.

A kanadai tudósok természetesen nem kételkednek abban az ismeretes dologban, hogy a petesejt megtermékenyülésének pillanatában, az alapján, hogy X vagy Y kromoszómát hordozott-e a hímivarsejt, eldől, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a megtermékenyült petesejt életben maradását befolyásolja az anya vérnyomása.

1411 nő bevonásával végzett megfigyelésekre alapozzák, hogy az XX-es, tehát majdan lánynak születendő magzat életesélyeit az anya magas vérnyomása, az XY-os, azaz majdan fiúnak születő magzat esélyeit pedig az anya alacsony vérnyomása csökkenti.

Így, ha egy anyának alacsony a vérnyomása, akkor valószínűbb, hogy lányt fog szülni, mivel a fiú magzat életben maradási esélyei csökkennek ilyen körülmény mellett. Ha viszont az anya vérnyomása magas, akkor nagyobb eséllyel marad majd életben a szervezetében egy fiú magzat, hiszen a lány számára ebben az esetben kevésbé kedvezőek a körülmények.

Az elmélet érdekes, ám a születendő babák nemének számtalan, még fel nem ismert meghatározója is lehet. Akár több tényező is közrejátszhat, melyek közül, természetesen, lehet egy a vérnyomás is. A tudomány emberei szerint a végső válasz megleléséig további vizsgálatok szükségesek.

Fotók: Getty Images.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign