Jump to content

Ezért jó a szőlő

2018. 10. 07. 21:49

Miért érdemes szőlőt enni? Mennyi vitamint tartalmaz, és milyen hatással van a szervezetre? Összeszedtük!

A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén), vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz. A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken át, segít a vese- és hólyagkövesedés megszüntetésében, valamint csökkenti a PMS tüneteket. Tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, ugyanakkor a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti.

A szőlő alacsony energiatartalma mellett 80%-ban tartalmaz vizet, és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

A szőlőmag jótékony hatása

A vörös szőlő apró magjaiból készült (bio)flavonoidtartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A szőlőmagkivonat többszörösen felülmúlja a C- vagy az E-vitamin antioxidáns hatását, szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált népszerűvé. Javítja az erek állapotát, csökkenti a szívinfarktus veszélyeit, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást. Antioxidánsként véd a sejtek genetikai anyagát érő hatások ellen, amelyek a rák kialakulásában játszanak szerepet.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign