Jump to content

Vitázni nem tilos

2018. 09. 25. 11:01

Nagyon sok gyerek nő fel abban a tudatban, hogy vitatkozni rossz dolog. Pedig inkább azt kellene megtanítanunk számukra, hogyan érveljenek, és álljanak ki a véleményük mellett. Az SOS Gyermekfalvak cikke.

Szülőként sokan azt gondoljuk, hogy az a legjobb, ha a vitákat elrejtjük a gyerek elől. Egy tanulmány azonban éppen arról szól, hogy az igazán kreatív felnőttek nagyobb arányban nőttek fel olyan családban, ahol gyakori volt a nézeteltérés. Nem olyan szülőket kell elképzelni, akik állandóan kiabálnak egymással, sokkal inkább azt, hogy a családban előfordul, hogy a szülők akár komoly kérdésekben nem értenek egyet, és ezt a gyerekek előtt vitatják meg. Amikor a szülők másképp gondolkodnak egy kérdésről, de tiszteletteljesen vitatkoznak, példát mutatnak a gyereknek, hogyan tegyen hasonló helyzetben. Így lesznek képesek ezek a gyerekek arra később, hogy ahelyett, hogy elbújnának a nehezen megoldható problémák elől, egyszerűen elfogadják azokat, és ezután próbálják csak megoldani. Az, hogy megállnak egy pillanatra, átgondolják az eltérő megoldási lehetőségeket, sőt akár ütköztetik is azokat, segít végiggondolni a problémát, és kreatív válaszokat találni rá.

Olyan gyerekeket szeretnénk felnevelni, akik tudják, hogyan vitatkozzanak, hogyan álljanak ki magukért, hogyan vállalják az eltérő véleményüket úgy, hogy azzal nem sértenek meg másokat. Mégsem ezt a példát mutatjuk számukra.

 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign