Jump to content

Terhes nőként erre figyelj

2018. 09. 16. 12:15

Több tízmillió terhességet vizsgáltak meg, az eredmény ijesztő: sokkal nagyobb a szívroham esélye most, mint tizenöt-húsz éve. Később szülünk, rosszabbul élünk és elhanyagoljuk magunkat – ezt ordítják a statisztikák. Szerencsére van megoldás.

Ezer dolog miatt forgolódhatnak álmatlanul a kismamák. Ha az orvosok, szülésznők figyelmeztetései nem lennének elegek, az internetről és a mindentudó szomszédasszonyoktól áradó horrorisztikus sztorik és „jó tanácsok” megteszik a magukét: néha úgy tűnik, minden egyes mozdulat a magzat egészségét és életét veszélyezteti, egy várandós nő tehát jobban teszi, ha otthon marad és nem csinál semmit. Az információáradat közepette könnyű megfeledkezniük a legfontosabbról: önmagukról. Pedig a terhesség alatt és a szülés után legalább olyan fontos saját testünkre figyelni, mint a mazgatéra. Például azért, mert ilyenkor sokkal nagyobb a szívroham veszélye.

A legtöbb kismamának eszébe sem jut a szívroham. A betegség nem úgy él a köztudatban, mint amely várandós vagy a szülésen épp hogy túlesett nőket veszélyeztetne, pedig lehet, hogy lassan érdemes lenne így (is) gondolni rá. A Mayo Klinika egy friss kutatása szerint évről évre magasabb az esélye, hogy egy átlagos – akár eseménytelen – terhességbe beleszól az életveszélyes roham. Az orvosok 55 millió kórházban levezetett szülés és terhesség adatait nézték át – nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy reprezentatív a minta –, az eredmény: 4500 szívroham.

Az érintettek közül több mint ezret vajúdás vagy szülés közben érte a roham, 922-őt a terhesség alatt, 2200-an pedig a szülés utáni első fél évben kapott szívrohamot. Kétszáz kismama halt meg a roham következtében, a többiek jól vannak.

 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign