Jump to content

Figyelj a körmödre

2018. 08. 29. 15:16

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a köröm felső rétegének egy része néha leválik, letörik, mert komolyabb problémákra hívhatja fel a figyelmet.

Sokan küzdenek gyenge, töredező körmökkel, melyek sokszor nemcsak kellemetlenségeket és a lakk gyors lepattogását okozzák, hanem akár fájdalmat is.

A legtöbben általában arra fogják a dolgot, hogy a festék gyengítette el a körmöt, de valójában számos komolyabb ok is állhat a háttérben, ezért érdemes odafigyelni ezekre a változásokra. A rétegekben hámló köröm ugyanis betegségeket, vitaminhiányt is jelezhet.

Ha azt veszed észre, hogy a köröm felső rétege folyamatosan beszakad, feljön egy kisebb része, végül pedig letörik, annak több oka is lehet. Ilyen tüneteket produkálhat, ha a normálisnál sokkal gyakrabban mosod a kezeidet, vagy kesztyű nélkül mosogatsz. De az is közrejátszhat a jelenség kialakulásában, ha nem lemosod, hanem néha lekaparod a körömlakkodat. Mindezek mellett más, súlyosabb dolgok is megbújhatnak mögötte.

Sokszor előfordul, hogy a köröm felsőbb rétegeinek leválása vashiányra utal, ezért, ha régóta küzdesz ezzel a problémával, érdemes megnézetned egy vérvétel során, hogy minden rendben van-e. Gyakori ugyanis, hogy a fáradtsággal járó vitaminhiányra csak így derül fény.

Szervi rendellenességekre is utalhat

A test és a belső szervek rendellenességei sem csak jól észrevehető, egyértelmű tünetekben mutatkoznak meg. Gyakran a bőrön és a körmön láthatóak először a jelek, ám ezeket kevesen ismerik fel. Pedig a rétegekben leváló köröm is utalhat rájuk. A vesebetegség is járhat például hasonló következményekkel, de ebben az esetben a jelenséghez legtöbbször a köröm elvékonyodása és barnás elszíneződése is társul.

Tüdőproblémák esetén is előfordulhatnak hasonló gondok. Akkor érdemes erre gyanakodni, ha nemcsak elgyengül és töredezik, hanem egy kicsit sárgásabb is lesz az árnyalata. De ezek a tünetek pajzsmirigy-alulműködésre is figyelmeztethetnek. Ha ugyanis ez a mirigy nem termel elég hormont, az a körömre is kihat. Ebben az esetben állandó fáradtságérzet, gyengeség, hajhullás és különböző bőrelváltozások is jelentkezhetnek.

(Forrás: femina.hu / fotó: ThinkStock)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign