Jump to content

Az eliminációs idéta

2018. 08. 29. 13:20

Az elimináció segítségével pontosan kiderül, melyik élelmiszer okozza a bajt.

Az ételallergiák széles körben elterjedtek, így gyakori, hogy valakinél a tej, a glutén vagy éppen a tojás fogyasztása okoz hányást, hasmenést, puffadást, sőt, akár fejfájást is. A következő étrenddel kiszűrheted a számodra problémás élelmiszereket, így később már pontosan tudod, mit kell kerülnöd.

Az elimináció annyit jelent, hogy az eddigi étrendedből pár hétig kihagyod azokat az ételeket, melyekre gyanakszol. Ez idő alatt kiürül a szervezetedből minden nyomuk. Majd az ételek fokozatos visszavezetésekor kiderül, melyek okoztak gondot, hiszen fogyasztásukkor a tapasztalt tünetek visszatérnek.

Eliminációs diéta

Sokan természetesnek veszik, hogy az étkezések után gyomorfájdalom vagy puffadás, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, a tüneteket a rohanó és stresszes életmóddal, valamint az egészségtelen étkezési szokásokkal magyarázzák. Noha ez is közrejátszhat, érdemes ilyenkor az eliminálást is kipróbálni. Ez a panaszok megfigyelésével kezdődik, a tünetek ugyanis gyakran utalnak arra, mely ételeket, táplálékcsoportokat érdemes tesztelni, kizárni.

Ezután következik az elimináció megkezdése. Ilyenkor három-öt héten keresztül egyáltalán ne fogyassz azokból az élelmiszerekből, melyekre gyanakszol, hogy ártanak neked. Ne felejtsd el minden készen vásárolt termék összetevőit alaposan ellenőrizni, ám a legjobb, ha mindent nyers alapanyagokból, te magad készítesz, így maximálisan kontrollálni tudod, hogy mit viszel be.

Dokumentáld táplálkozásodat!

Az ételnapló szintén segít, hogy a táplálkozásodat nyomon kövesd. Rögzítsd benne mindig pontosan a fogyasztott étel valamennyi összetevőjét, illetve minden alkalmat, amikor a problémákat tapasztaltad, így jól láthatóvá válik majd az összefüggés.

(Forrás: femina.hu / fotó: ThinkStock)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign