Jump to content

A szemeden is lehet fekély

2018. 08. 29. 13:16

Csíp, éget, viszket, száraz? Súlyos problémákhoz is vezethet az apró gyulladás.

Nemcsak a bőröd, az ajkad vagy a hajad száradhat ki a naptól, de a szemed is számtalan veszélynek van kitéve. Árt neki a monitor folyamatos bámulása, a légkondicionálás, a gyakori tévézés, a fokozott pollentermelődés, a száraz és poros levegő.

száraz szem szindróma elsősorban a nők betegsége. Tünetei közé tartozik az égő, csípő és viszkető szem, illetve az a kellemetlen érzés, mintha a szemhéjad belső részén homokréteg súrlódna.

Nevével ellentétben viszont az állapot produkálhat akár folyamatos könnyezést is. Azért, hogy ez ne alakuljon ki, a szemnek elegendő folyadékot, vagyis könnyet kell termelnie, ráadásul a folyadéknak megfelelő síkosító állaggal kell rendelkeznie.

Nyáron különösen aktuális, hogy napi két liter vizet kell inni. A szem megfelelő vízháztartása is ekkora mennyiséggel tartható fenn. Ne spórolj a jó minőségű napszemüvegen! Kardinális jelentőségű a megfelelő UV-szűrővel ellátott darab beszerzése.

Nagyon kevesen tartják be azt a szabályt is, ami számítógépes munkánál óránként tíz perc szünetet határoz meg. Jól teszed, ha ilyenkor távolabbi tárgyakra fókuszálsz, és biztosítod ezzel szemednek, hogy ne fáradjon bele a folyamatos erőltetésbe. Ha az a furcsa állapot alakult ki, hogy nem vagy képes könnyezni, az azt jelenti, hogy a szemedet befedő finom könnyfilmköpeny megsérült.

Ezzel a kötő- és szaruhártya is veszélybe kerül, mert védtelenné válik a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ha belekerül valami apró tárgy a szemedbe, nem tudod majd kipislogni. Rosszabb esetben maga a pislantás is járhat érzékenységgel vagy fájdalommal. Ha nem kezeled a bajt, súlyos esetben fekély is keletkezhet a szemgolyón, mely kezeletlenül amellett, hogy fájdalmas, a látásodat is befolyásolhatja.

(Forrás: femina.hu / fotó: ThinkStock)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign