Jump to content

Dániában bannolták a burkát

2018. 05. 21. 21:53

A dán parlament csütörtökön elfogadta a törvényjavaslatot, amely pénzbírság terhe mellett megtiltja a teljes arcot elfedő lepel, beleértve a burka és nikáb viseletét közterületen.

A tiltás nem vonatkozik a védőmaszkra, a téli viselet olyan kellékére, mint például a sál, illetve a karneváli vagy halloweeni jelmezre és álarcra sem. A jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba.

A büntetés mértéke 1000 dán koronától (42 800 forinttól) 10 000 dán koronáig (428 000 forintig) terjed a jogszabály megsértésének gyakoriságától függően. Az elfogadott tervezet azonban nem tartalmazta a börtönbüntetés terhét, amelyre a liberális-konzervatív kormánykoalíciót kívülről támogató Dán Néppárt (DF) jobboldali populista erő tett javaslatot.

Soren Pape Poulsen igazságügyminiszter elmondta: a rendőrség nem veteti le a teljes arcot elfedő ruhaneműt, ugyanakkor a pénzbírság kiszabása mellett megkérheti az illetőt, hogy vegye le maga, vagy menjen haza. A törvény ezenkívül kötelezi a rendőrséget, hogy tájékoztassa a hatóságokat arról, ha felmerül a gyanúja, hogy valakit kényszerítenek a burka vagy nikáb viselésére, annak érdekében, hogy segíthessenek az adott nőnek kiszabadulni „az elnyomó közegből”.

(Forrás: nlcafe.hu, MTI / fotó: DailyMotion)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign