Jump to content

Így buktass le egy hazudozót

2018. 01. 06. 14:48

Csak néhány kérdés kell ahhoz, hogy megakadjon a mondandójában.

Több megoldás létezik arra, hogy észrevedd, ha valaki nem mond neked igazat. Figyelni kell a testbeszédét, az arcát, mert minden egyes tudat alatti mozzanata árulkodik a füllentéséről. Nemcsak arra vannak módszerek, hogy felfigyelj a hazudozóra, hanem arra is, hogy lebuktasd.

Ahhoz, hogy lefülelj valakit, érdemes egy kicsit összezavarni, hogy beleessen a saját hazugságai csapdájába, és lerántsa magáról a leplet. Néhány kérdéssel ezt is könnyen elintézheted.

Kérdésekkel buktathatod le a hazudozót

Edward Geiselman, a New York Times pszichológusa és egyetemi professzor szerint a szakértők a rendőrségen gyakran vetnek be egy jól megszokott trükköt, amit kevesen ismernek, pedig már a kutatók is bizonyították a hatását. Ez nem más, mint a visszakérdezés, amivel könnyen összezavarható az, aki valótlant állít. Többféleképpen alkalmazhatod ezt a módszert: tehetsz fel egyszerű kérdéseket vagy részletekbe menőket is, de a legjobb, ha egymás után mindegyiket beveted. Azt mondják ugyanis, hogy az válik be leginkább, ha mentálisan megdolgoztatod és egy picit kifárasztod az alanyt.

Ez a rendőrségi kihallgatásokon órákon át folyhat, ha viszont neked a beszélgetés során csak pár perced van, akkor is működhet a technika. Néha vágj közbe, mialatt beszél, azzal, hogy „Igen? Tényleg? Jaj, mesélj még!”. Aztán, ha tovább folytatja, egyszer csak a mondandója közepén tegyél fel egy váratlan kérdést a részletekre vonatkozóan. Mondjuk, hogy nézett ki a környék, amerre járt, milyen volt a moziban az egyik mellékszereplő játéka, vagy, hogy viselkedett a főnök, amikor az általa említett dolgokat mondta. Ilyenkor megzavarod, és egyértelműen látni fogod rajta, hogy bajban van, de az is előfordulhat, hogy hiba csúszik a történetébe.

Szintén beválik, ha valahogy úgy kérdezel rá a dologra, hogy visszafelé kelljen elmondania a történetet. Kérdezd meg fordított sorrendben, hogy történt az eset, amivel csak még jobban megkavarod a hazugságát. A fentebb említett szakértői trükköket bevetve biztosan lefüleled majd a hazudozót, de vigyázz, hogy ne ess velük túlzásba, nehogy gyanakodni kezdjen rád.

(Forrás: femina.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign