Jump to content

Megvan a tudományos magyarázata, miért lépünk félre

2018. 01. 05. 13:53

Minden párkapcsolat egyedi, és sokban különbözik a többitől. Egyvalamiben azonban egyetértenek a párok. Az együtt járás, együtt élés vagy házasság sötét oldala a megcsalás.

Függetlenül attól, hogy a férfi vagy a nő a hűtlen fél, felmerül a kérdés: ha ennyire fáj mindenkinek, és nagyon sok ember félrelépő és megcsalt fél egyben, miért csinálják mégis olyan sokan?

Evolúciós okokat firtattak a tudósok

A számtalan kézenfekvő, evidens vagy éppen sztereotip magyarázat mellett több tudományos terület munkatársai, többek között az evolúciós biológia kutatói próbáltak magyarázatot találni arra, hogy az emberek milyen motivációval vagy fiziológiai késztetéssel lépnek félre. Dr. David Barash és Dr. Helen Fisher antropológiai szempontból közelítették meg a kérdést. Azt boncolgatták, hogy milyen összefüggés van a szex, a szeretet és a kapcsolat érzelmi stabilitása között. Már a kérdéssoros tesztek elején meglepetésben volt részük: bár az amerikai házasok 90%-a erkölcsileg elítéli a megcsalást, 30%-uk megtette a kapcsolatában.

Nemcsak a morális kód hiánya idézheti elő

A kutatók arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy bizonyos emberek genetikailag hajlamosak megcsalni partnerüket. Azt is megállapították, hogy negyvenéves kor alatt a nők ugyanolyan arányban lépnek félre, mint a férfiak. Dr. Barash szerint a legkézenfekvőbb magyarázat erre az az elmélet, hogy a humán faj eredendően nem a monogámiára szocializálódott. Az evolúció során a főemlősöknél alakult ki az úgynevezett szociális monogámia. Ez azt jelenti, hogy a partnerek párkapcsolatban élnek, de elsősorban az utód és annak nevelése miatt. Ez azonban korántsem jelent érzelmi monogámiát, vagyis evolúciós szempontból nem indokolható az életre szóló elköteleződés.

Ha valaki félrelép, nem tudja kikerülni azt, hogy hazudjon, de legalábbis elhallgasson dolgokat a párja elől. Ezek lehetnek az intő jelek egy megcsalásnál. 

(Forrás: femina.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign