Jump to content

10 étel és ital, amiről nem is sejtenéd, hogy sárgává teszi a fogakat

2017. 12. 27. 09:00

Gyakori fogyasztásuk csúnyán elszínezi a fogaidat, pedig a legtöbben nem is gondolják róluk.

Mindenki makulátlan, fehér fogakra vágyik, de sajnos a ragyogó mosoly megtartása vagy elérése nem könnyű feladat. A besárgult fogak eredeti állapotát borzasztóan nehéz visszaállítani, ha nem akarsz sok pénzt költeni a fogorvosok által végzett fogfehérítő kezelésekre.

Szerencsére van néhány olyan házi szer, ami hatásosan világosítja őket, és távolítja el az elszíneződést, de a legjobb, ha tudatosan figyelsz arra is, hogy ne fogyassz túlságosan sokat azokból az ételekből és italokból, melyek sárgává teszik a fogaidat.

Rengeteg olyan tényező van, ami elszínezi a fogakat, ezek közül is a legismertebb a dohányzás, és a rendszeres kávé-, teafogyasztás. De nemcsak ezek azok, amik rossz hatással vannak a mosolyodra. Jó néhány további étel és ital is akad, amiről nem is gondolnád, hogy jócskán közrejátszik a fogak besárgulásában. A következő finomságok pedig látványosan elszínezik őket, ha gyakran fogyasztasz belőlük. Ha ragyogó mosolyra vágysz, akkor inkább csak ritkán falatozz belőlük, és moss fogat utánuk, vagy használj szájvizet, amilyen hamar csak lehetőséged adódik rá.

A fogorvosok szerint a szójaszósz rendelkezik az egyik legerősebb színező hatással, és evés után sokáig sötétebb, sárgás árnyalatúvá teszi a fogakat. A paradicsomnak igen magas a savtartalma, és erős a színe, ami miatt még a ketchup és a paradicsomszósz is elszíneződést vagy akár fogzománc-károsodást okozhat. Minden gyümölcs okozhat elszíneződést, de az egyik legrosszabb az összes közül a cseresznye. Élénkpiros, tele van cukorral, elősegíti a baktériumok elszaporodását a szájban, illetve a sárgás árnyalat kialakulását is. A curry nemcsak önmaga sárga, de a fogakat is könnyen azzá teszi.

A vörösborban található csersav szintén befestheti a fogakat, a pigmentjei pedig erősen hozzájuk tapadnak, ráadásul a szádra is szárító hatással vannak az összetevői. A balzsamecetről kevesen tudják, de látványosan elszínezi a fogakat. Lerakódik a barázdákban és az esetleges felszíni bemélyedésekben, és sárga foltokat hagy.

A szénsavas üdítő, főleg a kóla borzasztóan káros. Nemcsak elszínezi őket, de a fogzománcot is károsítja, gyakori fogyasztása tönkreteheti a fogakat. A cékla sem csak a kezedet fogja meg hámozás közben, hanem a fogaidhoz is erősen odatapadnak a pigmentjei, ezért igen fontos, hogy fogyasztása után minél hamarabb használj szájvizet. A gyümölcslevek savtartalma igen magas, ezért nemcsak elszínezni hajlamosak a fogakat, hanem a fogzománcot is károsítják. A fagyik, a nyalókák és a színes, édes cukrok is borzasztóan károsak: sárgás-barnás elszíneződést és hosszútávon lyukas fogakat is okoznak.

 

(Forrás: femina.hu / kép: Pinterest)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign