Jump to content

5 apró jel, hogy a férfi melletted nárcisztikus személyiség

2017. 10. 09. 21:23

A nárcizmusnak több típusa létezik, és sajnos a társadalmunk is egyre inkább kedvez az ilyen személyiségek kialakulásának. Ráadásul nem is olyan könnyű felismerni a nárcisztikus férfit, mint ahogyan sokan gondolják. Vannak azonban olyan apró jelek, tulajdonságok, amikből észreveheted.

A nárcisztikus személyiség mutathat erősebb vagy gyengébb jeleket bizonyos tulajdonságok terén. De attól, hogy valaki ilyen, még nem biztos, hogy tényleges személyiségzavarban is szenved. Az viszont igen, hogy az átlagnál nagyobb fokú nárcizmus található meg benne. Egy nárcisztikus személyiséggel való kapcsolat fárasztó és nehéz választás, ha pedig személyiségzavarban szenved, még terápiával is csak hosszú idő alatt lehet sikeres eredményeket elérni vele. Éppen ezért fontos felismerni, ha ilyen a párod: a következő tulajdonságok árulkodnak róla.

A nárcisztikus férfi manipulál

A nárcisztikus folyamatosan manipulál másokat. Karizmatikus személyiség, és közvetlennek mutatja magát, de valójában az igazi belső dolgai kapcsán nagyon zárkózott, és sérült a lelke. Sok sebe van, amit nem szeretne felfedni, ezért ezeket elrejtve kommunikál. Nehezen veheted csak észre, hogy milyen is a valódi személyisége.

Nem engedi bele magát soha biztonsággal egy kapcsolatba, mert nem akar sérülni. Tőled viszont azt várja, hogy ezt megtedd, de ahogy megteszed, azonnal bizonytalanságot kezd árasztani feléd. Mert ha te bizonytalan vagy, és befolyásolni tud, az biztonságérzettel tölti el őt.

Mindig neki van igaza veled szemben

A nárcisztikus személyiség nem tudja tolerálni, ha nem neki van igaza, vagy ha ő van beállítva a rosszfiúnak. Mindenképpen megmagyarázza, hogy te csináltál valamit rosszul, és hogy ő miért nem hibás a helyzetben. Ettől a partner rosszul és hibásnak érzi magát, és természetesen egy idő után azonnal kompenzálni is szeretne neki. Ez nemcsak az alá-fölérendeltségi viszonyt kezdi erősíteni a kapcsolaton belül, hanem függést is indít el, hiszen a partner akkor érzi jól magát, ha a másiknak jó. De egy nárcisztikust nagyon nehéz boldoggá tenni.

Ha a nárcisztikus azt mondja, hogy valami úgy van, akkor azt semmilyen érvvel nem lehet megmagyarázni, hogy nincs igaza. Még a racionális indokokat sem tudja befogadni, mert megmagyarázza neked, hogy ő gondolja jól. Egy ilyen típusú emberrel vitázni teljesen felesleges. Ráadásul egy idő után a manipulációval eléri, hogy te is azt gondold, igaza van a helyzetekben.

Nem szereti elveszíteni a kontrollt

A nárcisztikus személyiség folyamatos irányítás alatt szeretné tartani a dolgait. Ha valamiért ez nem sikerül, ideges és feszült lesz, sokszor vitát is generálva. Szüksége van arra, hogy képes legyen még a körülötte lévő embereket is az irányítása alatt tartani. Vonzódik ahhoz, akit nem lehet irányítani, de rövid időn belül elengedi vagy eltaszítja magától, mert nem akar harcolni vele.

Nem adja ki magát. Azt mutatja, hogy nincsenek érzései, és még ha megviseli is az élet, bármikor továbblép a problémákon és a fájdalmakon. A sebeiről nem beszél, sokszor nem is vesz tudomást róla. Hidegen tud felállni, és továbblépni helyzetekből, miközben a partner szenved, és nem érti, hogyan is történhetett mindez.

Képtelen másokat egyenlőnek látni

Azt mondja, megteszi, de valójában nem tekinti a másikat egyenlő partnernek, és ez mindig a cselekedeteiben látszik meg igazán. Nem képes társkapcsolatot fenntartani, sokkal jobban szereti az alá-fölérendeltségi viszonyt. Legbelül azt gondolja, mindent ő tud a legjobban, és minden úgy van, ahogy azt ő mondja. Mindemellett önmagát igazán nem szereti és nem értékeli. Ezt kompenzálja az egoizmusával mások és sokszor önmaga felé is. Nem akar ezekkel a fájdalmakkal, múltbéli sebekkel, saját hibáival szembenézni.

Hiányzik belőle az empátia

Azért segít, hogy bizonyítsa, mennyire fantasztikus ember, de nem azért, mert átérzi, milyen kínja vagy problémája van a másiknak. Ha hozzá nem kapcsolódik valami a történetből, nem túlságosan megértő, sokszor nyers és közömbös. A másik oldalt pedig nem fogja átérezni.

Nem csinál semmit csak úgy érted, nem kedveskedik csak úgy, nem gondolkozik azon, mivel tehetne neked jót, hogyan tehetne téged boldoggá valami aprósággal, vagy minek örülnél. Legtöbbször azért tesz valamit, hogy ő is profitálhasson belőle. Az önzetlenség és a szimpla kedvesség nem jellemző rá, de neked sem egyszerű boldoggá tenned őt. Megadni egy nárcisztikusnak azt, amire vágyik, általában lehetetlen. Mindig találni fog valamit, ami nem tetszik neki benned, vagy abban, amivel örömöt szereznél neki.

(Forrás: femina.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign