Jump to content

3 isteni gyümölcsös édesség

2017. 06. 19. 20:01

Még szerencse, hogy sok olyan tavaszi–nyári gyümölcsös desszert van, amiben a friss gyümölcs tökéletesen helyettesíthető befőttel vagy mirelit gyümölccsel. Össze is szedtünk 3 ilyen gyümölcsös édességet,  citromos, málnás, meggyes és áfonyás finomságokat, amelyeket akár már ma elkészíthettek.

Meggyes-bögrés süti

Hozzávalók egy 18 x 24 cm-es sütőformához:

1 pohár = 2 dl

  • 2 tojás
  • fél pohár cukor (100 g)
  • fél pohár étolaj
  • 1 pohár kefir
  • 1,5 pohár liszt (180 g)
  • fél tasak sütőpor
  • 1,5 pohár (300 g) magozott meggybefőtt

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát. A meggybefőttet lecsepegtetjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a kefirt, és jól összedolgozzuk. A sütőport elvegyítjük liszttel és a tojásos masszához adjuk, majd beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük. 

Citromos tiramisu

Hozzávalók:

  • 450 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 db citrom
  • 2,5 dl habtejszín
  • 110 g porcukor
  • 250 g babapiskóta
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

    a díszítéshez:
  • 1 db citrom
  • néhány levél menta

A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét. 

Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat. 

Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk.  A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük. 

A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Málnás brownie

Hozzávalók:

  • 125 g vaj
  • 100 g étcsoki
  • 50 g tejcsoki
  • 100 g cukor (nálam most barna cukor)
  • 2 tojás
  • 70 g liszt
  • 25 g kakaópor
  • 100-200 g málna

0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki. 
1. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk.
2. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát.
3. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.

(Forrás: nlcafe, pinterest)