Meggyes-bögrés süti
Hozzávalók egy 18 x 24 cm-es sütőformához:
1 pohár = 2 dl
- 2 tojás
- fél pohár cukor (100 g)
- fél pohár étolaj
- 1 pohár kefir
- 1,5 pohár liszt (180 g)
- fél tasak sütőpor
- 1,5 pohár (300 g) magozott meggybefőtt
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljük ki a sütőformát. A meggybefőttet lecsepegtetjük. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat és a kefirt, és jól összedolgozzuk. A sütőport elvegyítjük liszttel és a tojásos masszához adjuk, majd beleszórjuk a lecsepegtetett meggyet és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük.
Citromos tiramisu
Hozzávalók:
- 450 g tejföl
- 1 dl tej
- 3 db citrom
- 2,5 dl habtejszín
- 110 g porcukor
- 250 g babapiskóta
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
a díszítéshez: - 1 db citrom
- néhány levél menta
A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét.
Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat.
Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk. A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük.
A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Málnás brownie
Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 100 g étcsoki
- 50 g tejcsoki
- 100 g cukor (nálam most barna cukor)
- 2 tojás
- 70 g liszt
- 25 g kakaópor
- 100-200 g málna
0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy sütőformát (kb. 20×20-as): sütőpapírral béleljük ki.
1. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és összeolvasztjuk. Kevergetjük közben, le ne égjen véletlenül a drága jó kis csokikánk.
2. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd mehet hozzá a liszt és a kakaópor is. A végén hozzákeverjük a málna felét, és átöntjük a sütőformába. A tetejére rászórjuk a többi málnát.
3. Kb. 30 percig sütjük, ha kicsit szilárdabbra szeretnénk, akkor 35 percig. Teljesen kihűlve tálaljuk.