Rengeteg tévhit terjeng az interneten, ilyen például az alkoholos italok teljes mértékben való elítélése. A minőségi szeszes ital mértékletes fogyasztásának rengeteg pozitív egészségügyi hatása van, továbbá az anyagcserét is serkenti.
Kezdjük a legkedveltebb itallal, a sörrel: Sokan nem tudják, de a sör majdnem egyidős az emberiséggel, bár több ezer éve még más módszerrel állították elő. A komlónak köszönhetően nyugtató hatású, amit régen a szoptató anyák gyógynövényként is használtak, így anyatejükön keresztül meg tudták nyugtatni és könnyebben el tudták altatni csecsemőjüket. Továbbá a sör tele van antioxidánsokkal, melyek a különböző daganatok kialakulását előzik meg. Szervezetünk számára rengeteg elengedhetetlen ásványi anyagot tartalmaz: réz, kálium, magnézium, cink, vas, szelén, nátrium, foszfor, illetve B vitaminok.
Vörös bor: A bor igen kellemes gasztronómiai élmény, továbbá fokozza a szellemi teljesítményt, és lassítja az agyi funkciók romlását. A mérsékelt vörösborfogyasztás, nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.
Végül, de nem utolsó sorban a Pálinka: A pálinkát a régi időkben a megfázás kezelésére használták (2 cent pálinka + 2 evőkanál méz felforralva). Étkezés után a minőségi pálinka pozitív hatással van az emésztésre, illetve ritkábban jelentkezik puffadás és gyomorégés. Annak idején a lábgörcsöt azzal orvosolták, hogy pálinkát dörzsöltek a vádlihoz. Képes megelőzni a gyomorfertőzéseket, a gyulladások kialakulását csökkenti, illetve fájdalomcsillapításra is alkalmas.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mától minden nap igyunk meg mindből egy üveggel, nagyon fontos a mértékletesség betartása, hiszen ha túl sokat juttatunk szervezetünkbe, annak már kártékony hatása van.