Jump to content

A sajt olyan függőséget okoz, akár a heroin

2016. 02. 08. 17:21

Gyakran kívánsz meg éjszaka különböző ételeket, és vannak olyanok, melyeket igen gyakran? Nos, ez csak egyetlen dolgot jelenthet: Függő vagy! Persze ez egyáltalán nem olyan káros, mint akármelyik drog esetében, de bizony egy szimpla étel is képes komoly függőséget okozni.

A Michigan Egyetem kutatóinak publikált tanulmányából kiderült, hogy a sajt és a heroin egy dologban megegyezik, de abban nagyon. Az persze egyáltalán nem újdonság, hogy létezik egy úgynevezett ételfüggőség, viszont a sajtoknál és a sajtos ételeknél más a helyzet.

Dr. Neil Barnard a kóros sajtfüggőséget azzal magyarázza, hogy ennek a tejterméknek van egy úgynevezett addiktív tulajdonsága. Magyarán nem csak az étvágyat képes csillapítani, hanem az agyban olyan folyamatokat képes beindítani, amelyek nagyon is tetszenek az agyunknak. Itt jön képbe a heroin, hiszen ez is az agy ugyanazon helyén okoz örömöt - akárcsak a sajt - így mondhatni mindkettőre könnyen rá lehet kattanni, és ezzel lineárisan nehéz róluk leszokni.

Tehát a sajt bizonyos tekintetben egészségtelen, viszont számos más területen egészséges. Nem szabad megvonnunk magunktól, viszont folyamatosan sem lehet ezt enni; a megoldás - bármily meglepő - az aranyközépút megtalálása.

(Fotó: Cosmopolitan)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign