Jump to content

Így hozz jó döntést

2015. 12. 31. 11:44

Mindegy, hogy mit keresel - új mobilt vagy épp csak egy müzliszeletet -, a lehetőségek száma szinte végtelen. A döntés nehézsége azonban rengeteg időt és energiát emészt fel. A rossz választástól való félelem pedig kifejezetten kedvezőtlen hatással lehet a hangulatodra. Íme néhány tipp, hogy könnyedén dönts!

Add alább! Azok az emberek, akik túl sok időt töltenek azzal, hogy mindig mindenben megtalálják az ideális választást, előbb-utóbb elégedetlenek lesznek. Folyton azon aggódnak, mit veszthetnek, ha rosszul döntenek. Ha meg tudod állni, hogy keresd folyton a legjobb megoldást, a gyors döntésed éppolyan megfelelő lesz.

Egyszerűsítsd a dolgaid! Ha úgy érzed, döntésképtelen vagy például a nyaralásodat illetően, írd össze az összes opciót. Ezek után vedd sorba a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait, így könnyebb lesz a dolgod. Ha több úti cél is egyenlő értékelést kap nálad, nincs mitől félned: nem választhatsz rosszul.

Merj lelkesedni! Ha egyszer sikerül döntened, bátran légy izgatott és mutasd is ki, amit érzel! A pozitív hozzáállás általában elégedettséget szül. Ha kétségeid támadnak, emlékezz életed előző fontos döntéseire, és meríts erőt ezek sikeréből! Biztosan voltak rossz döntéseid már az életedben, ezeket nyugodtan felejtsd el.

Stresszhelyzetben: Ha feszült helyzetben vagy, könnyen megeshet, hogy az idegesség és a harag úgy eluralkodik rajtad, hogy nem tudod türtőztetni magad. ez azonban azért nem helyes, mert ha túl vagy rajta, rossz érzésed lesz, és nem tudsz gyorsan továbblépni. Ha érzed, hogy tornyosulnak fölötted a felhők, próbáld meg megfogalmazni egy mondatban, amit érzel, és mondd is ki! De ne ragozd túl és ne másokat támadj, egyszerűen fókuszálj a problémára. Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint megoldani azt. Hidd el, ha nem őrjöngsz, könnyebb dolgod lesz!

(Fotó: Healthoffered)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign