Jump to content

Vajon a méz, vagy a kristálycukor az egészségesebb?

2015. 11. 06. 16:59

A mézfogyasztásnak vannak hívei és kritikusai. Mivel a méz több szempontból különleges élelmiszer, mindkét fél érvei figyelmet érdemelnek.

A méz értékes tápanyagai közül több csak kis mennyiségben található meg benne, míg a két egyszerű cukor (glükóz, fruktóz) fő összetevőjét képezi. A mézből édes íze és állaga miatt egyszerre csak kevés fogyasztható, ezért nehéz lenne tőle meghízni. Összetételét a nektártartalmú növény faján kívül számos egyéb tényező (pl. az időjárás és a talajviszonyok) is befolyásolják. Még ma sem ismerik valamennyi összetevőjét, ezért a méz további meglepetéseket is tartogathat.

Mivel a méz és a kristálycukor között nincs lényeges különbség, melyiket fogyasszuk inkább? A kristálycukor gyártása során a cukorrépából vagy a cukornádból csaknem vegytiszta terméket állítanak elő, a méz ellenben a cukrok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek kismértékben hozzájárulnak az ember ásványianyag- és vitaminszükségletének kielégítéséhez. A méz tömegének negyedrésze víz, és kisebb az energiatartalma, mint a cukornak. Ezek az érvek is a méz fogyasztása mellett szólnak. A természetgyógyászat szerint az egyszerű cukrokban gazdag élelmiszerek fogyasztása káros a vércukorszint alakulására.

A glükóz - a szénhidrát anyagcsere központi vegyülete - bőven megtalálható a gyümölcsökben, mézben, édes kukoricában és a gyökérzöldségek többségében. A fruktóz, a méz, a gyümölcsök és a juharszirup fő összetevője, és körülbelül másfélszer édesebb a szacharóznál. A fruktóz és a glükóz kémiai összetétele azonos, de szerkezetük eltérő. A fruktóznak előbb a májban glükózzá kell alakulnia, hogy a szervezet hasznosítani tudja. A fruktóz fogyasztása után a vércukorszint nem emelkedik olyan gyorsan, mint más cukrok esetén. A szacharózfogyasztás viszont azonnal emeli a vércukorszintet, ezért a rendszeres gyümölcsfogyasztás fruktóztartalma miatt segíti az édességek utáni vágy leküzdését.

Van olyan vélemény is, amely szerint az ,,üres" kalóriát jelentő cukrot az étrendből teljesen ki kellene hagyni. Azt a glükózmennyiséget, amire az agynak és az idegrendszernek szüksége van, gyümölcsökből és gabonából is fedezni lehet. A zsírrá alakuló cukrok elhízást okozhatnak, és a mézzel ehhez ráadásként kaphatjuk a környezetszennyeződés hozadékait, a DDT-t, ólmot, kadmiumot és higanyt. Az elmondottak szerint ezért a méz fogyasztásának jóllehet természetes élelmi anyag, káros hatásai is lehetnek.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: DivatésSzépség;szisszyblog | Fotó: Zdrowobardzo)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign