Jump to content

Így tüntesd el ruhádról a nem oda való foltokat

2015. 10. 01. 19:34

Egy makacs folt kitisztítása mindig gondot okoz a háziasszony számára. Íme, néhány praktikus trükk és tipp hogyan szedjük ki a foltokat.

Alkohol folt: Ha alkohol cseppen a ruhánkra azonnal kezdjük el a tisztítást. Ha van, kéznél glicerin, keverjük, össze vízzel majd itassuk át a ruhadarabot. Ha ez nincs az ecetes víz is megteszi.

Vörösbor folt: A vörösbor foltot azonnal hintsük be sóval, majd csepetessünk rá kevés citromlevet, és langyos vízzel öblítsük ki. Ha a folt még mindig látszik, áztassuk, be a ruhát langyos tejbe majd mossuk ki langyos vízben. A fehér abroszból vagy terítőből hypóval szedjük ki a foltot, majd jó alaposan öblítsük át a terítőt.

Vérfolt: Forró mosóporos vízzel mossuk ki a ruhát, amelybe tegyünk néhány csepp szalmiákot. Ha friss vérfoltot kell kiszedni, azonnal mossuk ki sós vízzel. A másik megoldás, ha beszórjuk szódabikarbónával, és annyi hideg vizet teszünk rá, hogy kenhető masszát kapjunk. Hagyjuk, a folton kb. 15-20 percig majd szivaccsal töröljük át, és végül mossuk ki.

Gyümölcsfolt: Ha friss a gyümölcsfolt a ruhán vagy ágyneműm egy méter magasból forrázzuk le forró vízzel. Kényesebb ruhadaraboknál használjunk ecet vagy citromlevet, majd kis idő múlva öblítsük ki. A világos ruhákból a fű vagy gyümölcsfoltokat úgy tüntethetjük el, ha aludttejbe áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk.

Golyóstoll folt: Ha egy golyóstoll foltot ejt, a ruhánkon szórjuk be bőségesen hajlakkal, és egy száraz ruhával töröljük tá. Mosás előtt dörzsöljük át a foltot alkohollal vagy ecettel.
Izzadtságfolt:Az izzadságfoltot ammóniás szappannal moshatjuk ki. Ha selyemruhából kell kiszedni, itassuk, át a ruhadarabot bóraxos oldattal majd hagyjuk rajta pár percig és langyos vízben öblítsük ki.Gyapjúnál 10:1 arányban hígított szalmiákos vízzel tisztítsuk ki, majd mosás után ecetes vízbe öblítsük át a ruhát.

Kávéfolt: A friss foltot langyos vízbe mártott vattával lehet kiszedni, ha nagyobb folt keletkezett áztassuk be tejbe, majd mossuk ki az anyagot. A régi kávéfoltokat gyengéden dörzsöljük be glicerinnel, hagyjuk, rajta pár percig majd langyos vízzel öblítsük ki.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Divat és Szépség,szisszy83 | Fotó: Home)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign