Jump to content

Ezeket tudd a harisnyavásárláshoz

2019. 10. 04. 06:59

Az egész szettedet feljavíthatja vagy lehúzhatja, hogy milyen harisnyát választasz.

A harisnya ruhadarabként egy nő számára sem ismeretlen fogalom. Ha meghallod a szót, biztos neked is a hagyományos harisnyanadrág jut eszedbe, pedig több fajtája is létezik.

A ma ismert harisnyanadrág tulajdonképpen csak az 1960-as évektől kezdett teret hódítani magának, amikor a nőket egyre jobban kezdték zavarni a kivillanó harisnyatartók és combfixek. A szóbeszéd szerint táncosok találták ki, hogy, ha kisnadrágjukhoz vagy fehérneműjükhöz odavarrják a harisnyanadrág szárát, az nem fog sem lecsúszni, sem kikandikálni.

Harisnyalexikon

A harisnyaviseléshez szükséges némi alaptudás. Ha eddig csak kutyafuttában lekaptad a polcról a kitapasztalt méretednek megfelelő darabot, meg fogsz lepődni, mennyi hasznos információt nem tudsz a téli szoknyaviselés támogatójáról. 

Vastagság

Talán nem újdonság, de sok nő nincs tisztában vele, hogy a den nem egy egységes harisnyamárka, és nem is a harisnya idegen nyelvű megfelelője. Ez a három betű a harisnyát alkotó nejlon filament fonal finomságát jelzi. A denier - kiejtve: dönié - megadja, hogy hány gramm a súlya az adott minőségű fonal 9000 méterének. Az átlagos nejlonharisnya 15-30 denes, a nadrágrész viszont gyakran vastagított: akár 40-60 denes is lehet. A harisnyapiacon 8 denestől kezdve 500-asig bármilyet találhatsz, de ne ijedj meg, ha esetleg den helyett dtex-et látsz megjelölve, mint mértékegység, ugyanis ez szintén a fonal súlya, csak 10 ezer méteren. 

Méretezés 

Néhány harisnyán a ruhaméretezés szerinti betűjel ad tájékoztatást arról, hogy mekkorának felel meg, így választhatsz S, M, L és X-es változataik közül. Gyakoribb azonban, hogy egy kettőnél nagyobb, tíznél kisebb, egyjegyű, egész szám virít a cédulán. 

A harisnyák méretezése a csípőbőség és a magasság függvénye. A legkisebb a 2-es méret: ez a normál S-nek felel meg, 88-96 cm-es csípőbőséggel rendelkezőknek, 158-164 cm közötti magassághoz. Mint a ruhákban, harisnyákban is a 3-as, 4-es, azaz M-esnek és L-esnek megfelelő méret a legkelendőbb, míg a 3-as a kicsit alacsonyabb termetű hölgyek viselete, a 4-es a 170 cm felettieké. Az 5-ös feletti számoknál a magasság nem növekszik szignifikánsan, inkább a csípőbőség válik méretmeghatározó tényezővé. Az XL-esnek megfelelő, 5-ös méret 176-182 cm-re és 104-128 cm-es csípőbőségre, az XXXL-es, 8-as harisnya a 170-180 centiméter magas, ám 144-164 cm csípőbőséggel rendelkező hölgyekre passzol. 

Színek és minták

Aki kedveli ezt a végtelenül nőies ruhadarabot, annak biztos, hogy kétféle harisnya lapul a fehérneműs fiókjában: egy testszínű és egy fekete. Már ebben a két egyszerű darabban is lehetnek olyan különbségek, hogy matt vagy fényes, esetleg csillogó-e, vagy a fentebb említett denek tekintetében vastagabb vagy vékonyabb darabokról van-e szó. A minták terén pedig végtelen lehetőségeket aknázhatsz ki: a visszafogott, alkalmi csipkéstől a vad, rácsos neccig számtalan minta várja, hogy a megfelelő alkalomkor felvegyék. Azon kívül viszont, hogy egy-egy különlegesebb harisnya öltöztet, jó tudni, hogy alkathoz illően kinek mi passzol. Ha karcsúsítani szeretnéd megjelenésedet, egyszínű, sötét darabot válassz, ami nem üt el a ruhád színétől. Nem kell a legvastagabbat, a közepesen átlátszó fekete is megteszi a magáét azzal, hogy egy sötét tónust ad a lábaknak. A világos színű, mintás harisnyák ezzel szemben vonzzák a tekintetet, ha ez a célod, akkor tökéletes választás egy feltűnő darab, azonban vigyázz, mert vastagíthatják is a lábat. Alkalomra a kis feketéhez szuper választás egy csillogó, fekete harisnya, ezáltal elegánsabbá válik az egész megjelenés, alapszabály viszont, hogy nyitott orrú cipővel semmilyen harisnyát nem szabad viselni! 

Tippek

Te is körömlakkal fékezed meg a leszaladni készülő szálakat? Ezen az ősi, jól bevált módszeren kívül van még néhány kevésbé ismert, melyek nemcsak a harisnyanadrág szerelmeseinek, de a harisnyakötők megszállottainak is jól jönnek. Ha harisnyatartót viselsz, mindig a legutolsó legyen a fehérnemű: így, ha mosdóba kell menned, nem kell leoperálnod magadról az egész kreációt. A villantások elkerülése végett pedig húzd körülbelül 5 cm-rel szorosabbra az első szárat: ha leülsz, akkor sem kell kínosan lefelé húzogatni a szoknyádat. Mondani sem kell, de zárójelben azért fontos megemlíteni, hogy a harisnyatartó és a harisnya soha ne legyen eltérő színű.

A betétes vagy nadrágos harisnyák alakformálásra is kiválóak: a hasat is lapítják, sokkal hatékonyabban, mint sima rokonaik. Színek tekintetében a fekete mindig ugyanolyan fekete, testszínűből azonban a nyári barnaságtól kezdve a februári, sápadt árnyalatig mindent megtalálsz. Fontos, hogy mindig az aktuális bőrszínhez passzolót válassz, hiába szeretnéd napsütöttének mutatni a lábad, ha a tested többi része hófehér. Nadrág alatt hordva a térdharisnya jócskán meg tudja szorítani a lábadat: ha vékony, testszínű harisnyát tervezel viselni utána, időben vedd le, hogy elhalványodjanak a csíkok. 

Mennyibe kerül?

Egy márkás harisnya több ezer forintot is kóstálhat, ha viszont előszeretettel fogyasztod a fekete és egyszínű darabokat, költséghatékonyabb egy kínai üzletben beszerezni a hétköznapi használatra szánt alsóneműt. Minőségileg sok különbség nincs, a vastagságot pedig a denek szerint ki tudod választani ugyanúgy bárhol máshol is, mint a kifejezetten harisnyákat gyártó cégek üzleteiben. Az egyedi, csipkés, mintás és különleges darabokért természetesen megéri egy kicsit mélyebben a zsebedbe nyúlni. 

 

 

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign