Jump to content

Nyár végi leárazások

2018. 08. 28. 11:40

Mi jut eszedbe a szezonvégi leárazás szóról? Az, hogy végre normális összegért juthatsz hozzá a májusban kiszemelt darabokhoz, vagy a lefosztott polcok az agyonpróbáltan, mérethiányosan lógó ruhákkal?

Nekem leginkább az, hogy ez a nyár is elrepült. Még akkor is, ha a napok óta tartó kánikula és az előttünk álló hét – mely az előrejelzések szerint a legmelegebb lesz idén – nem ezt sugallja. De ha szétnézünk a ruhaboltokban, beüt a valóság. Vannak, akik harminc fok felett is lelkesen próbálgatják a blézereket, hosszú ujjú blúzokat és bélelt szoknyákat, míg mások az akciós nyári darabokat mustrálják. Inkább az utóbbi réteghez tartozom: szinte minden évszak végén – télen és nyáron biztosan – szerencsét próbálok a leárazásokon. Ugyanakkor…

1.      Huszonkétezerért nem tetszett. Tízért igen?

A főnyeremény az, amikor főszezonban megtetszik egy ruha, de az ára miatt visszarakjuk, hogy „á, mégsem olyan jó” – aztán meglátjuk leértékelve. És még ránk is jön. Ez az, amiről álmodunk, amikor nyakunkba vesszük a boltokat. Egy barátnőm esküszik az akciókra: nem csoda, százhúsz euró helyett ötvenért vett meg egy ruhát, amit már tavasszal kinézett. Mivel lehet ezt még fokozni? Ha más megfizethető darabok is megtetszenek, és még jól is állnak (legalábbis szerintünk). 

A kevésbé jó verzió, amikor egy ruhában a jutányos ár vonz: meglátjuk, hogy milyen sokba került még nem is olyan régen, ami előhívja az érzést, hogy akkor biztos jó. Igazán nem tetszik, de ennyiért nem rossz… Aranyszabály: azért, mert olcsó, ne vegyük meg, mert az „elmegy” kategóriájú ruhákat nem valószínű, hogy őszintén meg fogjuk szeretni.

2. Kötött pulóverrel nem fog jól mutatni!

Jövőre is lesz nyár – gondolja az ember, amikor kézbe vesz egy strandruhát úgy, hogy rég hazajött a nyaralásból, és tudja, hogy maximum két vízparton fekvős hétvége lehet még hátra. Persze bízhatunk a vénasszonyok nyarában – csakhogy néha olyan erővel köszönt be az ősz, hogy az első héten elő kell venni a félcipőt meg az átmeneti kabátot. „A kivágott hátú, csíkos hosszú ruhámat abban a szezonban, amikor vettem, már egyáltalán nem tudtam felvenni, mert pillanatok alatt hidegre és nyálkásra fordult az idő. Idén volt rajtam először” – panaszolja egy barátnőm.

3. Jövőre divatos leszek benne vagy maradi?

Jó esetben a tavaly beszerzett ruhát nem kínos felvenni a következő évben sem. De a szín és a fazon trendje rengeteget változhat – igen, persze, az a lényeg, hogy nekünk tetsszen, de vannak, akik számára a divat igenis szempont. Van ismerősöm, aki fel nem tenné a lejárt lemezt, de olyan is, aki nem vallja magát nagy trendkövetőnek, ezért laza csuklóval akasztja le a polcról a leárazott ruhákat. Ha a végletek között állunk, és szeretnénk csökkenteni a melléfogás esélyét, válasszunk kevésbé idényjellegű alapdarabokat!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign