Jump to content

Könnyítsd meg a fogmosást

2019. 01. 26. 06:09

A fogmosás sok családban mindennapos küzdelem, a gyerekek többsége valamiért nincs annyira oda ezért a tevékenységért.

A gyerekek egészen pici korától már bevezetjük a fogmosást, azt gondolná az ember, hogy mire oviba kerülnek, ettől a rutin részévé válik, mégis sokszor lesz belőle ellenkezés, amikor reggel és este meg kell mosni a fogukat. A következő pár tipp segíthet, hogy gördülékenyebben – azaz hiszti nélkül – menjen a fogmosás.

1. Hümmögjön el egy dalt, amíg mossa a fogát

Lehetőleg a kedvenc éneke legyen, hogy szívesen dudorássza, amíg fogat mos. Ovisoknál és kisiskolásoknál is jól működik. Lehet állandó dalt bevezetni, például azt mondani a gyereknek, hogy tegyen úgy, mintha szülinapja lenne és a boldog szülinapot dalt dúdolja fogmosás közben, ez általában beválik, hiszen melyik gyerek ne akarná, hogy naponta kétszer szülinapja legyen.

2. Hagyd, hogy mászkáljon fogmosás közben

Sokkal viccesebb a fogmosás, ha közben lehet azzal játszani, hogy vajon kifolyik-e a fogkrém a szájából, vagy eléri vele a mosogatót. A fogmosással gyakran csak annyi a gyerekek problémája, hogy unalmas egy helyben állni, hát nosza, hadd mászkáljanak közben.

 

3. Motiválja a család háziállata

Vagy ha éppen nincs kéznél kutya vagy macska, akkor vonja be egy kedvenc plüssállatát a fogmosásba. A feladat: meg kell tanítani az állatot a fogmosásra, hiszen még sosem kellett ilyet csinálnia.

4. Jutalmazd

Jó, hát hívhatjuk zsarolásnak is, de ez kis bűn ahhoz képest, milyen csodákat lehet elérni vele a gyerekeknél. Például van olyan család, ahol ha a gyerekek felöltöznek, megreggeliznek és fogat mosnak, akkor kapnak 10 perc tévézési lehetőséget. Másoknál pedig egy kis gumicukor a motiváló erő. Nem azt mondom, hogy ez a legjobb lehetőség, de legalább általában működik.

8. Mutasd meg a foga színét a tükörben

A legjobb, ha van otthon lepedékszínező folyadék, amivel öblöget fogmosás előtt, és ahol lepedék van, ott szép kék lesz a foga. Ezzel alapos motivációt lehet a gyereknek adni, mert addig kell suvickolnia a fogát, amíg el nem tűnik a kékség.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign