Jump to content

Te tudod, hogyan kell ezeket mosni?

2020. 06. 21. 11:19

Az otthoni textíliákat, ruhadarabokat sokan hajlamosak jóval kevesebbszer tisztítani, mint kellene. Mindenki úgy gondolja, úgyis csak a lakásban viselte őket, így nem lehetnek túlságosan koszosak, izzadtak, tehát nem igényelnek annyi mosást.

De tényleg így van? Elég akár hetente, kéthetente a szennyesbe dobni a melegítőnadrágot vagy a leggingst? Szakértők árulták el a választ.

Ilyen gyakran kell mosni a melegítőnadrágot

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati kutatásokat vezető professzora elmondta, hogy azokat a ruhadarabokat, melyek közvetlenül hozzáérnek a bőrhöz, fontos rendszeresen tisztítani. Ha valaki gyakran edz az otthoni nadrágban, izzadós típus, vagy nem tusol le minden este, akkor különösen lényeges, hogy mindennap lecserélje a melegítőt. A textíliára ugyanis még fehérneműn keresztül is rátapadhatnak az intim területekről származó mikroorganizmusok, valamint a verejték is.

Dr. Peterson Pierre bőrgyógyász hozzátette, hogy különösebb testmozgás nélkül is a napi mosás lenne az ideális, de ebben az esetben három vagy négy napig még bármiféle kellemetlen következmény nélkül hordhatóak a darabok. Ennél hosszabb idő után azonban az olajok, a baktériumok és az izzadság megtapadása és felhalmozódása miatt irritációt, többek között viszketést vagy pattanásokat is okozhat a nadrág. A heti kétszeri mosás tehát akkor is ajánlott, ha egyáltalán nem hagytad el a lakást. Az ekcémával, pszoriázissal, azaz pikkelysömörrel küzdőknek viszont mindenképp tanácsolt a napi csere, mivel az izzadás fokozhatja a bőrproblémák súlyosságát.

A The Cleaning Institute a pizsamák rendszeres tisztítására is felhívta a figyelmet: sokan ugyanis ezeket is hajlamosak egy-két hétig viselni, de itt is a maximum három-négy alkalom lenne az optimális, utána erősen javasolt a tisztítás. A fehérneműket pedig rendkívül fontos naponta cserélni.

A legjobb, ha 60 fokban mosod ki ezeket a ruhadarabokat, hogy eltüntesd a baktériumokat és a szennyeződéseket. Ezért, illetve az irritáció elkerülése, valamint a kényelem szempontjából a legideálisabbak a pamutból készült melegítőnadrágok.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign