Jump to content

Kerüld el a gyulladt szőrtüszőket

2019. 07. 17. 18:28

A fájdalmas szőrtüszőgyulladás néhány egyszerű, de hatékony módszerrel könnyedén elkerülhető.

Igen gyakori jelenség, hogy szőrtelenítés után érzékennyé válik, kipirosodik a bőr, míg később szőrtüszőgyulladás is kialakulhat, nem is beszélve a benőtt szőrszálakról. Előbbi pedig nemcsak a baktériumok, hanem a borotválkozás során elkövetett hibák miatt is létrejöhet.

A fenti problémák amellett, hogy főleg nyári lenge ruhákban vagy bikiniben nem túl esztétikusak, még sok kellemetlenséggel és fájdalommal is járhatnak. Sőt, ritkán nagyobb, bőrgyógyászt vagy sebészi beavatkozást igénylő gyulladásokká is kinőhetik magukat. Ezért is olyan fontos a megelőzés: ha a következőkre odafigyelsz - legyen szó lábról, hónaljról vagy intim területről -, nem kell majd tartanod a piros pöttyöktől.

Szőrtelenítés előtt fertőtleníteni kell a bőrt, ezért is ajánlott fürdés közben végrehajtani a folyamatot. Mosd át magad alaposan tusfürdővel, majd öblítsd le, és csak utána vágj bele. Így felpuhítod és benedvesíted a testfelszínt, ami könnyebb csúszást eredményez, és kevésbé érzékennyé is teszi a bőrt. Heti 2-3 alkalommal pedig kíméletes radírozással is sokat tehetsz a megelőzésért: ezzel eltávolítod az elhalt hámsejteket és a baktériumokat. A borotva fertőtlenítéséről sem szabad megfeledkezni: már az is jó, ha forró vízzel és tusfürdővel átmosod, de a legjobb, ha gyógyszertári alkoholt alkalmazol erre a célra.

Fontos, hogy mindig éles borotvát használj, különben húzza és irritálja majd a bőrt, a szálakat, ezáltal pirosságot, gyulladásokat okozva. Ezenkívül az is lényeges, hogy mindig vigyél fel a területre borotvahabot, de ha ez nincs, végső esetben géles állagú tusfürdőt vagy akár hajbalzsamot is használhatsz - utóbbi erősen ápolja is majd a bőrt. 

Bár a legtöbben nem így teszik, a legjobb mégis az, ha a szőrnövekedés irányában húzod végig kétszer-háromszor a borotvát, mert ellenkező esetben jócskán megnöveled a szőrbenövés esélyét. Közben minden mozdulat után öblítsd át a pengéket meleg vízzel, hogy tiszták legyenek. Arra ügyelj, hogy ne húzd közben a bőrödet annak érdekében, hogy még simábbra borotválhasd, mert ez a szokás szintén szőrbenövéshez vezethet.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign