Jump to content

Ezekre különösen figyelj, ha autóba ülsz

2019. 02. 12. 20:25

Ha friss a jogsid, akkor azért jönnek jól ezek a tuti tippek, ha pedig már régi motoros vagy, és rutinból tolod, akkor azért nem árt feleleveníteni az alapokat.

A vezetés nem játék, éppen ezért fontos, hogy magabiztosan és biztonságosan vezesd autódat a saját és a többiek érdekében is. Amint beülsz az autóba, csak a vezetésre koncentrálj. Hidd el, ha a forgalomra figyelsz, akkor is lesz bőven tennivalód, hiszen minden percben adódnak váratlan, gyors megoldásra, vagy reakcióra váró helyetek.

Vezess fegyelmezetten

Amit annak idején az oktatódtól megtanultál, minden autóvezetéskor alkalmazd: autóba beszállva állítsd be az ülést és a tükröket is, ez főleg azokra vonatkozik, akik nem egyedül használják az autójukat. Csatold be a biztonsági övedet és persze a gyerekekét is ellenőrizd.

10 aranyszabály vezetés közben

  1. Figyelem: figyeld a körülötted autózók, gyalogosok, biciklisek mozgását. Egy pillanatra se lankadj. A mobiltelefont felejtsd el, legjobb ha a kihangosítós telefonálást is minimálisra redukálod vezetés közben.
  2. Követési távolság: akármekkora a dugó, tartsd be a követési távolságot. Az előtted lévő hirtelen fékezését akkor tudod biztonságosan lereagálni, ha kellő távolságra vagy tőle.
  3. Óvatosan: a régi jogosítvánnyal rendelkező, rutinos sofőrök gyakran engednek meg maguknak veszélyes manővereket. Nekik sem mindig sikerül a balesetet elkerülni.
  4. Sebesség: tartsd be az előírt sebességet, ne csak azért, hogy a rendőr ne büntessen meg. Nem véletlenül van az kirakva: iskola, óvoda lehet a közelben, gyalogosátkelő, vagy lehet, hogy egy nagy kátyú. Amit jobb lassan kikerülni.
  5. Fogd a kormányt: ráadásul két kézzel! Hidd el szükséged van mind a két kezedre vezetés közben.
  6. Tartsd a sávodat: maradj a saját sávodban, feleslegesen ne vágd le a kanyart. Az autópályán pedig „jobbra tarts!”, azaz ne haladj folyamatosan a belső sávban, amint lehet, húzódj ki jobbra.
  7. Útviszonyoknak megfelelően: akkor is ha lehetne gyorsabban menni, esőben, ködben, hóesésben, lefagyott utakon vezess lassan, óvatosan, mindkét kézzel a kormányt fogva.
  8. Nincs üzengetés: ne írj üzenetet az okostelefonodon vezetés közben. Ha nagyon fontos, akkor állj félre egy pillanatra, és úgy válaszolj.
  9. Fáradtan soha: ha fáradt és kialvatlan vagy, ne vezess! A balesetek egyik leggyakoribb okozója az álmosság, elalvás.
  10. Indexelj: ez nem spórolás kérdése, ha kanyarodsz, vagy előzöl egy másik autót, használd az indexet.
(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign