Jump to content

Hatékonyabb takarítás

2019. 01. 27. 21:32

Ki ne szeretne gyorsan, de annál hatékonyabban végezni a házimunkával? Adunk ehhez néhány praktikus takarítási tippet.

1. Nappali és szobák

A nappali és a szobák inkább csak portörlést, porszívózást igényelnek. Kezdj a pókhálózással, majd folytasd a munkát a polcok, lámpaburák letörölgetésével, de a szekrények, ágyak mögötti részt se felejtsd el kitakarítani, porszívózni! 

2. Fürdőszoba

A ház legmelósabb helyisége takarítás szempontjából. A mosdókagylót, kádat ecetes vízzel, tisztítószerekkel varázsolhatod újra csillogóvá. A csempét töröld át mosószeres szivaccsal, a padlót pedig fertőtlenítőszeres vízzel mosd fel.

TIPP: A zuhanykabin ajtajának sínjében könnyedén megtelepedhet a lerakódott piszok. Ezeket a területeket is gondosan fertőtlenítsd!

3. Konyha

A konyhában lévő zsíros-poros lerakódásoktól nem könnyű megszabadulni. Például a tűzhelyre száradt ételmaradványok eltüntetéséhez erős zsíroldó hatású súrolószert használj, környezetbarát alternatívaként az ecetet és a szódabikarbónát vesd be. 

TIPP: Szeretnél gyorsan megszabadulni a mikró oldalára tapadt ételmaradványoktól? Akkor tegyél egy tálba citromos vizet, és melegítsd 10 percig, utána egy ronggyal alaposan dörzsöld át a mikró belső oldalait. A citromos gőz feloldja a szennyeződéseket, így könnyen tisztítható és illatos lesz. 

4. Ablakmosás

A nagytakarítás egyik kulcspontja az ablakok. Ablaküveget soha ne tisztíts szárazon, mert a rárakódott portól összekarcolódik az üveg. Előbb mindig mosd le bő vízzel, így megszabadítod a portól, és csak ezután láss neki a tényleges pucolásnak.

TIPP: A lakkozott fa ablakkeretre lerakódott légypiszkot hideg teába mártott puha ronggyal moshatod le a legkönnyebben.

5. Függöny

A függönyöket évente legalább egyszer ki kell mosni, az a legcélszerűbb, ha egybekötöd az ablakpucolással. Mielőtt a mosógépbe dobod a függönyöket, jól rázd ki őket. Mosás után pedig nedvesen akaszd a helyére őket, kilógják magukat, így nem kell vasalni. 

TIPP: A függönyöket soha ne mosd más mosnivalóval! 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)