Jump to content

Szégyellik a férfiak, ha kevesebbet kerenek

2018. 11. 25. 23:07

Az Economist elemzése szerint a jelenségnek komoly társadalmi következményei lehetnek.

Jelentős munkaerőpiaci változások következtek be az elmúlt néhány évtizedben: míg 1987-ben még csak a nők 18 százaléka keresett jobban, mint a férje, mára ez az arány 30 százalékra nőtt az Egyesült Államokban – írja az Economist elemzését idézve a Portfolio.hu.

A kutatók szerint a legtöbb férfi nehezen viseli, ha nem ő az igazi kenyérkereső a családban. Az amerikai Népszámlálási Iroda (U.S. Census Bureau) felmérése szerint sokuk eltitkolja a párja elől, hogy valójában menyit keres.

A Census Bureau munkatársai úgy jutottak erre a nem túl hízelgő következtetésre, hogy összevetették a népszámlálások során gyűjtött kereseti adatokat az adóbevallásokban szereplő számokkal, és mint kiderült, az olyan férfiak esetében, akiknek a felesége jobban keres, a kettő sokszor köszönőviszonyban sincs egymással.

Meglepő, de az is kiderült, hogy a jól kereső nők éppen fordítva „csalnak”: sokszor kisebb összeget mondanak, ha a fizetésükről kérdezik őket, mint amennyit valójában keresnek.

Az Economist elemzése szerint annak, hogy a hölgyek egyre jobb fizetést kapnak, sajnos negatív hatásai is lehetnek. Marianne Bertrand és Eric Kamencica, a Chichagói Egyetem kutatói szerint az ilyen kiegyensúlyozatlan jövedelmi helyzet gyakran vezethet váláshoz.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)