Jump to content

Részmunkaidő és gyerek

2018. 10. 31. 20:57

Magyarországon még mindig nagyon alacsony a részmunkaidős állások aránya, de ha lesz is javulás ezen a téren, önmagában az sem garancia a több gyerekre.

Sokan úgy gondolják, köztük a kormány is, hogy ha több részmunkaidős állás lenne, a gyerekes nők előbb visszamehetnének dolgozni, és végül többen vállalnának gyereket. Ám a képlet nem ilyen egyszerű.

A Geambașu Réka szociológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója szerint Kelet-Európában hiánycikk a részmunkaidő. Magyarországon például az így foglalkoztatottak aránya nem éri el az 5 százalékot, miközben Németországban és Ausztriában 27-28, Hollandiában pedig több mint 45 százalék ez a szám – írja az Abcúg.

A részmunkaidősök általában nők, viszont éppen arra a korosztályra a legkevésbé jellemző ez a foglalkoztatási forma, amelyiktől az újszülötteket lehetne várni. A részmunkaidő rengeteg kompromisszummal és nehézséggel jár, tipikusan a vendéglátóiparban, alacsony bérért, határozott idejű szerződéssel dolgoznak a gyerekes nők.

Nem ritka, hogy többet kell dolgozniuk, mint amit eredetileg vállaltak, zsebbe kapják a bérük egy részét, és másodlagos munkavállalónak tekintik őket. Mindez pedig kiszolgáltatottá teszi őket.

Ráadásul a részmunkaidős anyáknak ugyanúgy el kell látniuk az otthoni teendőket, ami megerősíti a hagyományos munkamegosztást, a nő megmarad másodlagos keresőnek. A részmunkaidő népszerűsége mindezek ellenére töretlen a kisgyerekes nők körében.

Gregor Anikó szociológus szerint a részmunkaidő a munka és a magánélet összehangolására sem válik be igazán. Ennek több oka van:

  • a rövidebb munkaidő kevesebb bért jelent, ezt kevesen engedhetik meg maguknak,
  • sokakat rögtön kirúgnak, amikor véget ér a gyes, és gyed extra mellett szeretnének dolgozni,
  • a munkaerőhiány miatt sokan annak is örülnek, ha egy embert találnak, nemhogy két részmunkaidőst keressenek.

A szakértők szerint, ha nem nyúlnak hozzá az egész rendszerhez, hiába lesz több részmunkaidős állás, önmagában ez nem biztos, hogy növelni fogja a gyerekvállalási kedvet. Ehhez magasabb bérekre, biztonságosabb állásokra lenne szükség, valamint tovább kellene bővíteni a bölcsődei férőhelyek számát.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)